NATUURLEXICON


Graspieper

Anthus pratensis   


De Graspieper  Anthus pratensis is een vogel met een lengte van 14,5 cm, een lange staart, witte buitenste staartpennen, een slanke vorm, een gestreepte borst, lange achternagels en bruinachtige poten.

Zijn nest steekt goed verborgen tussen begroeiing en wordt graag bezocht door de Koekoek Cuculus canorus om er een ei in te deponeren.

De natuurlijke vijand van deze vogel is het Smelleken Falco columbarius, een roofvogel, die bij ons zeldzaam is als doortrekker en wintergast. De Graspieper is bij ons een broedvogel en doortrekker. Hij overwintert meestal, behalve bij strenge vorst.

De soort heeft het in het agrarische landschap moeilijk, niet alleen door de afname van de oppervlakte agrarisch gebied, maar vooral ook door de toenemende ongeschiktheid ervan.

In moderne graslanden en akkers bestaat namelijk een gebrek aan nestgelegenheid. De grasmatten zijn egaal en zonder reliëf; de kavels zijn zo groot mogelijk gemaakt, waardoor er weinig bermen en sloten overblijven. Verschillende verstoringen zoals het te vroeg en te vaak maaien, de intensive grondbewerking en het opschonen van slootkanten en wellicht ook voedselgebrek beïnvloeden het broedsucces in ongunstige zin. Ook de Graspiepers die in heide- en hoogveengebieden voorkomen zijn gevoelig voor het terreinbeheer. We zien daar een afname door verdroging, verbossing van de gebieden of een te intensieve begrazing.  Er wordt een toename vastgesteld bij een matige vernatting, het verwijderen van de opslag en een lichte begrazing.

Home