NATUURLEXICON


Hoofdluis

Pediculus humanus capitis


De Hoofdluis Pediculus humanus capitis is een parasitaire luis. Deze soort heeft een afgeplat en smal peervormig lichaam van 2 à 3 mm lang. De poten dragen hechtklauwtjes.   

Deze luis komt alleen voor in het hoofdhaar bij de mens. Ze behoort tot de zuigende luizen en voedt zich met menselijk bloed. De luis kan niet lang zonder voedsel en is dus sterk afhankelijk van zijn gastheer.

De vrouwtjes leggen eitjes in het hoofdhaar. De eieren kleven aan de haren en worden neten genoemd. De nimfen komen na 6 dagen uit en kunnen na ruim een week reeds volwassen zijn.

Vroeger was dit een algemene soort, daarna werd de soort gevoelig teruggedrongen, maar de laatste jaren duikt deze soort weer in toenemende mate op, vooral in scholen.

Deze luis is niet gevaarlijk maar veroorzaakt wel een lastige jeuk en krabletsels. Er bestaan lotions en speciale kammen (luizenkammen). Een herhaling van de behandeling blijft wel enige tijd noodzakelijk.

De aanwezigheid van de Hoofdluis wijst niet op een slechte hygiëne. Deze diertjes gaan gemakkelijk van mens tot mens over via direct contact en door uitwisseling van kledij of kammen.    

Home