NATUURLEXICON


 Karbolchampignon  

Agaricus xanthoderma   


De Karbolchampignon Agaricus xanthoderma heeft een witte hoed met een diameter tot 12 cm. De steel heeft een opvallende ring. Deze zwam heeft een afgeknotte kegelvorm en ruikt naar inkt. De voet is geelachtig gekleurd. De zwam wordt tot 12 cm hoog. Hij komt het meest voor op kalkbodems en groeit in heksenkringen, onder andere in bosranden.

Deze zwam is giftig. De tijdspanne tussen het nuttigen van de paddenstoel en het optreden van ziekteverschijnselen is kort. Deze bedraagt 15 minuten tot een tweetal uur.

De inname zorgt voor beperkte maag-darmklachten, misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Deze klachten stellen weinig problemen voor een volwassene in goede gezondheid. Het geheel van klachten wordt ook wel het “gastro-intestinale irritatie-syndroom” genoemd.

De behandeling is symptomatisch: herstel van vochtverlies en ionenverlies. Bij jonge kinderen of oudere mensen zal een hospitalisatie wel noodzakelijk zijn. De klachten verdwijnen na 24 tot 48 uur. Een volledig herstel is de regel.  

Home