NATUURLEXICON


Kattenkrabziekte


De kattenkrabziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Bartonella henselae. Katten zijn de dragers van deze bacterie. Ongeveer 20 % van de katten draagt deze bacterie in zich. De bacterie komt in het bloed en speeksel van katten voor, maar ook bij vlooien die katten hebben. Vooral vrouwtjeskatten jonger dan 2 jaar dragen de bacterie bij zich.

Als mens kan je besmet raken door een krab, een beet of aanraking met speeksel van een kat. Via de vlooien kunnen ook andere katten worden besmet, waardoor de ziekte wordt verspreid. Een kat kan twee tot twaalf maanden nadat ze zelf besmet is, nog zorgen voor besmettingen.

Bij mensen met een goede weerstand lijdt een infectie meestal niet tot een ernstig ziektebeeld. Ziekteverschijnselen die kunnen optreden zijn kleine knobbeltjes rond de wond, die snel veranderen in blaasjes waarop zich een korst ontwikkelt. Daarna verdwijnen deze weer. Vervolgens kunnen na ongeveer twee weken de lymfeklieren groot en pijnlijk worden (lymfeklierontsteking of lymfadenitis). Er kan een abces gevormd worden. Als het oog in contact is gekomen met de bacterie, kan er een fikse ontsteking van de slijmvliezen rond het oog optreden.
In een derde van de gevallen gaat de ziekte de eerste paar dagen tot weken gepaard met koorts, hoofdpijn en zich algemeen ziek voelen. In 2% van de gevallen kan de ziekte leiden tot een hersenvliesontsteking.

Bij personen met een verminderde weerstand verloopt de ziekte meestal ernstiger, bij deze mensen komen vaak knobbeltjes en bloedingen in de huid, lever en milt voor. Ook deze gaan gepaard met koorts en algemeen ziek zijn en kan in sommige gevallen leiden tot de dood. Iedereen kan deze ziekte oplopen, maar kinderen en jongvolwassenen met een kat als huisdier vormen de risicogroepen. Ter preventie is het best om bij een krab of beet de wond goed schoon te maken zodat er geen bacteriën in het bloed komen. Ook het bestrijden van vlooien bij uw kat is verstandig tegen de verspreiding van de ziekte. Verder is het voor mensen met een slechte weerstand beter om direct contact met katten te vermijden.

Home