NATUURLEXICON


De Kleine Roodoogjuffer Erythromma viridulum is een libel met een vleugelspanning tot 45 mm. Deze waterjuffer vliegt van juni tot september.  

Het mannetje is helderblauw en heeft donkerbruine, koperglanzende tekeningen. Het heeft rode ogen en op het tiende segment een X-vormige figuur. Het is vaak zittend aan te treffen met het achterlijf iets omhoog.

Het vrouwtje is blauw en groenig en heeft een donkere rugzijde.  

Na de paring blijft het mannetje boven het vrouwtje hangen en klampt het zich vast zodat het sperma niet wordt verwijderd door een rivaal. In die houding bevinden vrouwtje en mannetje zich een uur lang boven het water en vormen ze een gemakkelijke prooi voor rovers, maar de kans dat hun genen worden doorgegeven is wel groter geworden.  

Deze libel breidt zijn Zuid- en Midden-Europese leefgebied noordwaarts uit, ten gevolge van de warmere zomers.

Deze libel komt voor bij vijvers, vennen, sloten, kanalen en rivierarmen met een rijke, ondergedoken vegetatie, vooral met Fonteinkruid-soorten Potamogeton species.

Het is een soort die vaak op (drijvende) waterplanten voorkomt in het midden van het water. Daarom verkiest de libel grote waterpartijen, waar hij laag over het wateroppervlak vliegt.  

De Kleine Roodoogjuffer komt vaak voor op drijvende algenpartijen op het water.

Home


Kleine Roodoogjuffer

Erythromma viridulum