NATUURLEXICON


Krompootdoodgraver

Nicrophorus vespillo


De Krompootdoodgraver Nicrophorus vespillo, ook Gewone Aaskever genoemd,  is een aaskever met iets verkorte zwarte dekschilden met 2 oranjegele vlekkige dwarsbanden. De achterschenen zijn sterk gekromd. Hij meet tot 25 mm en is in allerlei biotopen algemeen. De kever vliegt vooral ‘s avonds en ‘s nachts en wordt daarom weinig opgemerkt.   

Wanneer een mannetje een kadaver, bijvoorbeeld een dode muis, heeft gevonden, scheidt hij sekslokstoffen af om een vrouwtje te lokken. Na de paring wordt het aas begraven in een ronde aaskamer (de “aaskogel”) in de grond. Wanneer de grond te hard is wordt het kadaver naar zachtere grond versleept. De kevers zijn in staat om een rottend kadaver van kilometers ver te ruiken.

Het aas wordt omgevormd tot een voedselbal. Daarna worden er een tiental eitjes in een zijkamer gelegd die via een gang verbonden is met de aaskamer.  Na het uitkomen begeven de larven zich naar de aaskamer en worden daar door het vrouwtje gevoed met voedseldruppels (voorverteerd voedsel) van mond tot mond. De wat grotere larven kunnen zelfstandig eten, behalve na iedere vervelling, waarbij ze ook dan door de moeder worden gevoed. Na een week verpoppen de larven en weer 2 weken later komen de kevers uit de pop.

 

Home