NATUURLEXICON


Lantaarntje

Ischnura elegans   


Het Lantaarntje Ischnura elegans is een libel met een vleugelspanning tot 45 mm. Deze waterjuffer vliegt van april tot augustus bij plantenrijke, stilstaande of traagstromende wateren. De soort verdraagt enige vervuiling van het water en komt dus voor op plaatsen die ongeschikt zijn voor andere libellen. Het is een heel algemene waterjuffer, die ook vaak bij tuinvijvers wordt gezien. Enkel zure watermilieus worden gemeden.

Het mannetje en het vrouwtje hebben een zwarte rugzijde. Dit kenmerk onderscheidt de soort van de andere waterjuffers. Het achtste segment is lichtblauw gekleurd. Door het verschil met de andere segmenten lijkt dit op een blauw lichtje, vandaar de naam “Lantaarntje”.

Het vrouwtje is moeilijk van het mannetje te onderscheiden. Bij de mannetjes zijn de lichte delen op het borststuk blauw (of lichtgroen bij jonge individuen). Het pterostigma (vlekje achteraan in de vleugel) is tweekleurig, namelijk zwart-wit.

Bij de vrouwtjes is dit pterostigma minder duidelijk tweekleurig. Jonge vrouwtjes zijn meestal iets rossiger gekleurd.

De kleur van de lichte delen op het borststuk kan erg variëren (lichtblauw, lichtroze tot oranje, bruingrijs tot oranjegeel).

Het vrouwtje legt de eitjes zonder begeleiding van het mannetje in waterplanten. Ze legt de eitjes vooral in de late namiddag en tussen dichte oevervegetatie.

Home