NATUURLEXICON


Malariamug

Anopheles messeae


De Malariamug Anopheles messeae is een mug met een lengte tot 8 mm.

De palpen van deze soort zijn even lang als de zuigsnuit bij het vrouwtje. Bij het mannetje zijn ze knotsvormig met een behaard uiteinde. De vleugels hebben kleine, donkere vlekjes.

De Malariamug komt van april tot oktober voor in bossen, maar ook in open gebieden, zij het veel minder algemeen dan andere soorten steekmuggen.

In rust houdt de mug het lichaam recht, maar met de achterzijde iets opgericht, in een hoek ten opzichte van de ondergrond.

De mug is berucht als overdrager van malaria. Deze ziekte wordt veroorzaakt door microscopisch kleine eencellige sporozoa van het geslacht Plasmodium. Plasmodium vermeerdert zich in de speekselklier van de mug en wordt bij een steek in de bloedbaan van de mens gebracht. De microben vermeerderen zich eerst in de lever, later in de rode bloedlichaampjes, hetgeen tot hevige koorts en mogelijks ook de dood kan leiden.

De larve heeft geen adembuis. Ze hangt horizontaal aan het wateroppervlak en zeeft met de monddelen microscopisch klein plankton uit het water.

Home