NATUURLEXICON


Nectar


Nectar is een suikerrijke vloeistof die door planten wordt geproduceerd. De stof wordt uitgescheiden door honingklieren binnen en buiten bloemen en bevat glucose, fructose en sacharose.

De samenstelling varieert naargelang de plantensoort sterk.

Nectar bevat tevens kleine hoeveelheden eiwitten, vitaminen en smaakstoffen.

De nectar die geproduceerd wordt door bloemen heeft als doel specifieke bestuivers aan te trekken, onder meer insecten (bijen, vlinders, hommels), maar ook sommige zoogdieren (vleermuizen) en vogels.

De vrouwtjes van insecten hebben de nectar nodig om eitjes te kunnen aanmaken.

Om aan voldoende voeding te komen moet een bij honderden bloemen per dag bezoeken. Hierdoor is de bestuiving buitengewoon effectief.

Daarnaast produceren verschillende planten zogenaamde extraflorale nectar in honingklieren waarmee roofinsecten als mieren en wespen worden aangetrokken. Deze voeden zich niet alleen met de nectar, maar ze bestrijden ook plantenetende insecten, zodat plantenvraat wordt voorkomen.

De nectar bevindt zich vaak onder in de bloem zodat het insect gedwongen wordt zich langs de voorplantingsorganen van de plant te bewegen en zo het stuifmeel van de ene naar de andere bloem wordt overgebracht en de bestuiving wordt volbracht.

Home