NATUURLEXICON


Pioniersoort


Een pioniersoort is een organisme dat als eerste verschijnt in een nieuw gebied zoals een vers gegraven poel, een drooggelegde of drooggevallen plaats, een kapvlakte, een braakliggende akker of een plagplek.

Pioniersoorten behoren tot soorten die zich specialiseren in dispersie, veel jongen voortbrengen en zich zo ver mogelijk verspreiden.

Voorbeelden zijn plantensoorten met veel en vliegend zaad (Berk-soorten, Wilg-soorten) en diersoorten die goed en ver kunnen vliegen zoals sommige libellen.

Pioniersplanten zijn de eerste planten die op een onbegroeid terrein verschijnen; ze bieden beschutting aan de planten die er zich nadien vestigen.  

De pioniersoorten vormen samen de pioniervegetatie. Deze vegetatie is de eerste in een hele reeks van verschillende vegetaties die zich in de toekomst op dit terrein zullen vormen. Dit vegetatie-ontwikkelingsproces noemt men successie. Pioniersoorten groeien en bloeien vaak slechts één seizoen op de nieuwe plaats om dan verdrongen te worden door andere soorten. Ze hebben meestal een groot verbreidingsvermogen. Meestal gebeurt bij deze planten de verspreiding door de wind.

Home