NATUURLEXICON


Reuzensluipwesp    

Dolichomitus imperator


De Reuzensluipwesp Dolichomitus imperator is een zeer grote wesp. Het dier is zonder antennes en legboorschede 3 tot 4 cm. De poten zijn overwegend rood gekleurd. De legboorschede van het vrouwtje is langer dan het lichaam, zodat de totale lengte van een vrouwtjeswesp tot 8 cm kan zijn.

Deze wesp zoekt naar larven van kevers, zoals boktorren en prachtkevers. Met behulp van de lange antennes kunnen ze uiterst nauwkeurig dwars door het hout de plaats van de keverlarve bepalen.

Wanneer deze positie is bepaald wordt de legboor ontdaan van de tweezijdige schede en wordt deze doorheen het hout tot in de larve gestoken. Het boren kan tot 3 cm diep gaan. Bij het aanprikken wordt deze verdoofd en tegelijk wordt er een eitje in de larve gelegd. Daarna wordt de legboor teruggetrokken. De larve vreet vervolgens de keverlarve op. Aanvankelijk worden de niet-vitale delen opgegeten, nadien ook de rest. Uiteindelijk verpopt de wesp in de poppenwieg die voor de kever was bestemd.  

De Reuzensluipwesp komt van juni tot oktober voor langs bosranden en boswegen. Het boren van deze wesp gebeurt vaak in weipalen.


Home