NATUURLEXICON


Roodhalsgrashaantje      

Oulema melanopus


Het Roodhalsgrashaantje Oulema melanopus, ook Grasgoudhaantje genoemd, is een graanhaantje. Deze kever behoort tot de bladhaantjes. Hij meet 4 tot 4,5 mm. De sprieten, de kop en de tarsen zijn zwart. Het halsschild, de dijen en de schenen zijn oranjerood. De dekschilden zijn metaalblauw.

In veel streken is hij bekend door de schade die hij aanricht aan Haver Avena sativa en Gerst Hordeum vulgare, maar elders is hij juist zeldzaam. De kevers en hun larven voeden zich met de bladeren van hun waardplant. Het vrouwtje legt eitjes langs de hoofdnerf van een blad. In Vlaanderen komt de soort eerder zeldzaam voor op grassen en in graanvelden.  

De kever overwintert als adult in strooisel, graspollen of schorsspleten en wordt in het voorjaar actief. Het vrouwtje zet eitjes af op grassen en graangewassen. De eitjes komen na 1 à 2 weken uit en de larven vreten aan de bovengrondse delen van de planten gedurende 2 tot 3 weken.

De larven kruipen in de grond om te verpoppen en na ongeveer 3 weken verschijnen de nieuwe volwassen kevers, vaak is dit tegen het einde van de zomer.

De kevers vreten ook aan de planten en gaan tegen de winter in winterrust, waarna de cyclus zich herhaalt.

Een aantal gewone sluipwespen en bronswespen parasiteren (incidenteel) op deze kevers en treden dus op als natuurlijke bestrijders van deze kevers bij de teelt van gewassen zoals Gerst.

Home