NATUURLEXICON


Rood Peperboompje      

Daphne mezereum  


Het Rood Peperboompje Daphne mezereum is een plant die groeit in eiken- en beukenbossen op een kalkrijke grond. Deze kleine struikachtige plant bloeit van februari tot april met geurende bloemen die in bundels of kransen op nog kale takken staan. De blaadjes, die na de bloei verschijnen, zijn lancetvormig. De hele plant maar vooral de rode bessen zijn giftig. Het eten van tien tot vijftien van deze bessen zijn voor de mens dodelijk. Inname van de plantendelen leidt bij de mens tot een branderig gevoel in mond, keel en maag, kolieken en buikloop.

De bessen, de schors en de bladeren zijn bovendien sterk irriterend voor de huid en slijmvliezen. Het sap kan blaren op de huid veroorzaken.

Voor vogels zijn de bessen niet giftig en zelfs geliefd. De geurende bloemen lokken insecten van het vroege voorjaar zoals vlinders (Citroentje, Kleine Vos) en bijen (Honingbij, metselbijen, zandbijen, hommels) die de kruisbestuiving bewerkstelligen doordat bij het terughalen van de tong uit de bloem stuifmeel wordt meegenomen, dat dan op de stempel van een volgende bloem terechtkomt.

De soort is uiterst zeldzaam.

Home