NATUURLEXICON


Rozemarijngoudhaan

Chrysolina americana


De Rozemarijngoudhaan Chrysolina americana is een kever die behoort tot de goudhaantjes. De kever meet 6 tot 8 mm. Hij is ovaal. De bovenkant is metaalglanzend groen. De kop heeft een geelrode vlek. Het halsschild heeft aan weerszijden een geelrode vlek. De poten zijn bruin.

Deze kever is van oorsprong een Midden- en Zuid-Europese soort maar is bij ons ingeburgerd. Waarschijnlijk is de kever in Vlaanderen terecht gekomen via het handelsverkeer of via de import van mediterrane planten.

Hij komt van mei tot september vrij algemeen voor op Rozemarijn Rosmarinus officinalis en Lavendel Lavandula angustifolia. Zowel de volwassen kevers als de larven vreten aan deze planten. De ei-afzet begint aan het eind van de zomer. De eitjes worden aan de onderkant van de bladeren afgezet. De verpopping gebeurt in de grond.

Als het te warm wordt, gaan de kevers in rust. Vanaf september worden ze dan weer actief. De kevers overwinteren en komen in het voorjaar weer te voorschijn. In een zachte winter kan het gebeuren dat de kevers zich verder voortplanten.

Home