NATUURLEXICON


Sint-Janskruid

Hypericum perforatum


Het Sint-Janskruid Hypericum perforatum is een algemene plant van droge gronden. Het is de meest algemene Hypericum-soort.  We treffen de plant aan in wegbermen, langs spoorwegen en in open bosranden. De plant wordt 20 tot 90 cm hoog. De bloemen zijn geel en bloeien van juni tot september. Op de langwerpige bladeren zijn er veel doorzichtige punten (oliekliertjes). Deze plant vormt ondergrondse uitlopers.

Het is een giftige plant. Met name de bloemen en de stengelbladeren zijn giftig. Inname ervan leidt bij de mens tot een hoge bloeddruk bij combinatie van voedingsschimmels en leveraandoeningen. Er treden ook huidaandoeningen op onder invloed van zonlicht.    

Deze soort is ook giftig voor het vee (vooral paarden, runderen en varkens). De plant bevat een gifstof die rechtstreeks in de huid opgestapeld wordt en die verantwoordelijk is voor een overgevoeligheidsreactie van de huid (sterke zonnebrand). Vooral witte en licht gekleurde huiddelen kunnen sterk aangetast worden. De slijmvliezen zijn het meest aangetast. De ogen tranen en infecteren steeds opnieuw. Er treden letsels aan het hoornvlies op. Eventueel kan ook blindheid optreden. De oren, mond en vulva zwellen op, etteren en verzweren.  De behandeling zal symptomatisch zijn door de dieren van de zon af te schermen en de wonden te verzorgen. In hooi gaat een deel van de toxiciteit verloren.

Het is dé waardplant van de vlinders Gevlamde Uil Actinotia polyodon, Streepblokspanner Aplocera plagiata en Sint-Janskruidblokspanner Aplocera efformata.

Deze plant heeft een geringe nectarwaarde, maar een goede stuifmeelwaarde voor Honingbijen Apis mellifera.

Ook zandbijen, groefbijen, metselbijen en behangersbijen bezoeken de bloemen.

Het Sint-Janskruidhaantje Chrysolina hyperici leeft vooral op deze plant.

Home