NATUURLEXICON


Spaanse Vlag

Euplagia quadripunctaria


De Spaanse Vlag Euplagia quadripunctaria , ook Russische Beer of Gestreepte Beervlinder genoemd, is een bedreigde vlinder die houdt van warme, kalkrijke hellingen met bosranden, struwelen, zomen en ruigten.

Deze vlinder is te herkennen aan de zwarte voorvleugels met een crèmekleurig strepenpatroonen rode (soms gele of oranje) achtervleugels met zwarte vlekken. Hij meet 26 tot 30 mm.

De vlinder, die behoort tot de beervlinders, vliegt bij zonnig weer, maar ook ’s nachts. Hij is vaak op Koninginnekruid Eupatorium cannabinum en Buddleja Buddleja davidii te vinden voor de nectar. Hij vliegt van juli tot september.

De waardplanten voor de rupsen zijn onder meer Grote Brandnetel Urtica dioica, Framboos Rubus idaeus, Veldsalie Salvia pratensis, Schaduwkruiskruid Senecio ovatus en Kleine Pimpernel Sanguisorba minor.

De nachtactieve rupsen worden tot 5 cm lang en hebben een onderbroken, oranje lengtestreep op de rug en een witte lengtestreep op de flanken. Hun rug is bezet met oranje wratten met geelbruine haarborstels. De rupsen leven in een ander habitat dan de volwassen vlinders, namelijk op vochtige, schaduwrijke plaatsen, meestal langs beken, waar ze de waardplanten vinden.

De zwart-geel gekleurde rupsen komen omstreeks september uit de eitjes, overwinteren en verpoppen in juni-juli tussen het strooisel.  

In Vlaanderen blijkt deze vlinder meer en meer voor te komen, onder meer in Limburg, op de Sint-Pietersberg. De verwachting is dat deze soort nog zal uitbreiden als gevolg van de klimaatverandering. Deze vlinder komt in Nederland ook voor (vooral in het zuiden van Nederlands Limburg).

Een warme helling met een beek aan de voet vormt een ideale biotoop voor deze vlinder.

Home