NATUURLEXICON




De algen of wieren omvatten een aantal één- of meercellige planten. Het belang van deze planten mag niet worden onderschat, want de zuurstofproductie op Aarde komt vooral van algen die leven in water (meren, sloten en vooral oceanen).

Ze vormen een bijzondere groep lagere planten die hoofdzakelijk in waterige milieus voorkomen. Men vindt ze in zoet en zout water, maar ook op vochtige plekken op het land.


De soorten

Het Borstelwier (Chaetomorpha melagonium)  is een groenwier met dunne, onvertakte draden, die uit een reeks grote, enkele cellen bestaan. Dit wier groeit in plukjes van verschillende draden in poeltjes.

Het Eencellig Groenwier (Chlorococcum species) is een groen wier dat voorkomt op aarde, muren en vooral bomen. De ééncellige bolletjes vermenigvuldigen zich sterk. Ze hebben hiervoor wel voldoende vocht nodig.  

Het microwier Cylindrospermopsis raciborskii is een invasieve en toxische cyanobacterie waarvan in 2009 in Vlaanderen bloei werd vastgesteld in een aantal plassen en vijvers. Bij dergelijke algenbloei wordt dikwijls een drijflaag van algen aan het wateroppervlak zichtbaar. Deze soort behoort tot de draadvormige cyanobacteriën, waarvan ook een aantal andere soorten in onze streken regelmatig tot bloei overgaan. De filamentjes van deze soort zijn kort, recht tot gekruld en bevatten dikwijls een terminale, meervormige heterocyt, een orgaantje waarmee ze in staat zijn om stikstof uit de lucht op te nemen en om te zetten tot een gemakkelijk opneembare vorm. Soms kunnen ook akineten, een soort rustsporen waarmee ongunstige levensomstandigheden worden overbrugd, aangetroffen worden tussen de gewone cellen. Deze soort is in staat om een gifstof te produceren, cylindrospermopsine, die schade kan veroorzaken aan de lever en de nieren. Giftige bloeien van deze soort werden reeds in verband gebracht met sterfte onder vee, maar ook met ernstige ziekteverschijnselen bij de mens. Van oorsprong komt deze soort voor in tropische tot subtropische meren en waterlopen, maar recent wordt deze cyanobacterie meer en meer in de gematigde klimaatzone waargenomen. De verschijning van deze soort in onze streken wordt in verband gebracht met eutrofiëring en klimaatverandering.

Het Echt Darmwier (Enteromorpha intestinalis) is een groenwier met thalli die eigenlijk dunne, onvertakte holle buizen zijn met een diameter tot 2 cm en een lengte van maximaal 30 cm. Vaak zijn deze thalli slechts gedeeltelijk met lucht gevuld en met een hechtschijf vastgehecht aan stenen of schelpen. Op kademuren wordt door dit wier vaak een groene zoom gevormd.



Home


- Dossier -

Stadsnatuur


- Deel 2 -

De soortendiversiteit in de stad

- Algen of wieren -

Terug naar de startpagina van dit dossier