NATUURLEXICON



Kakkerlakken zijn diertjes die op weinig sympathie van de mens kunnen rekenen, omwille van enkele tropische soorten die zich bij ons als cultuurvolgers en omwille van de warmte ophouden in huizen, restaurants, bakkerijen en dergelijke en daar leven van afval en voedingsresten. De inheemse kakkerlakken houden zich evenwel ver van mensen. Ze leven in het strooisel van bossen, op de heide en in de duinen. Kakkerlakken vluchten weg wanneer ze aan te veel aan licht worden blootgesteld. Ze kunnen een aantal ziektes overbrengen.


De soorten

De Oosterse Kakkerlak (Blatta orientalis) is een exoot uit Zuidwest-Azië die het hele jaar door voorkomt in gebouwen. Door bestrijdingsmiddelen en een algemene verbeterde hygiëne is deze warmteminnende soort tamelijk zeldzaam geworden. Deze kakkerlak, die men ook wel Bakkerstor noemt, is een lichtschuwe soort die zich overdag verborgen houdt. Hij voedt zich met keukenafval en voedselvoorraden. Hij eet soms ook dode soortgenoten. Het vrouwtje produceert een aantal eipakketten die ze een paar dagen met zich meedraagt aan het achterlijf en dan in een hoekje of holte afzet en vastkleeft met de mond. Een pakketje (oötheek) kan 12-15 eitjes bevatten. Na het uitkomen doorloopt de larve ongeveer 10 ontwikkelingsstadia. De imago leeft ongeveer 1 jaar. Deze kakkerlak is niet erg schadelijk, maar kan wel ziektes overbrengen op etenswaren.  

De Duitse Kakkerlak (Blattella germanica) is een kosmopoliet van tropische oorsprong die uitsluitend voorkomt in verwarmde gebouwen, vooral in keukens en restaurants. Deze kakkerlak vliegt niet. Na de paring produceert het vrouwtje enkele eipakketjes die overdwars aan het uiteinde van het achterlijf wordt meegedragen, tot de nimfen na een viertal weken uitkomen. De eerste twee pakketjes bevatten tot 40 eitjes. Het derde en vierde pakketje bevat nog slechts een tiental eitjes.    

De Australische Kakkerlak (Periplaneta australasiae) is een tropische soort bij ons enkel voorkomt in verwarmde plantenkassen. Deze kakkerlak maakt soms glijvluchten. De soort kan bij grote dichtheid grote schade aanrichten.

Home


- Dossier -

Stadsnatuur


- Deel 2 -

De soortendiversiteit in de stad

- Kakkerlakken -

Terug naar de startpagina van dit dossier