NATUURLEXICON



Volwassen vlooien zijn bloedzuigers op vogels en zoogdieren. De eitjes worden bij de gastheer gedeponeerd. De wormachtige larfjes voeden zich met afval. Deze larven worden door de volwassen vlooien gevoed met het bloed dat deze laatste hebben opgezogen. Vlooien kunnen ziekten overbrengen.


De soorten

De Vogelvlo (Cararophyllus species) is niet sterk aan een bepaald soort gastheer gebonden en durft ook wel op mensen bloed te zuigen. De larven van deze vlo zijn meer aan vogels gebonden. Zij ontwikkelen zich in vogelnesten en leven van vogelmest en ander organisch afval.

De Kattenvlo (Ctenocephalides felis) is een vaak voorkomende soort vlo, die ook op mensen en honden kan voorkomen. De vlo laat haar eieren gewoon vallen, die dan meestal in de slaapplaats van de kat zullen terechtkomen. De larven vervellen drie keer en voeden zich met dierlijk afval en met de ontlasting van de ouders. Na de verpopping komen ze uit en gaan liggen wachten tot er een gastheer langskomt, die ze aan trillingen en diens lichaamswarmte kunnen waarnemen. Met een sprong kunnen ze deze bereiken. De ontwikkeling kan tussen 3 weken en 8 maanden liggen.

De Elzenbladvlo (Psylla alni) komt voor op Els. De soort is overal algemeen. De nimfen houden zich in het voorjaar in dichte groepen op in elzentwijgen. Ze produceren witte, wasachtige afscheidingen in grote hoeveelheden en omhullen zich hiermee. Hierdoor zitten ze goed verborgen.

De Appelbladvlo (Psylla mali) is een bladvlo die op Appel leeft. De larven scheiden grote hoeveelheden honingdauw af, waardoor de bladeren en takken kleverig worden. Het is een kosmopoliet. De soort wordt als schadelijk aanzien door fruittelers, doordat ze de groei van jonge loten verhindert.

De Rattenvlo (Xenopsylla cheopis) is een parasiet die voorkomt bij knaagdieren, met name bij de Zwarte Rat. De vlo was vooral vroeger de voornaamste vector voor de overdracht van builenpest. Als de Rattenvlo bloed heeft opgezogen van een besmette rat kan de Pestbacterie Yersinia pestis na het bijten van een mens worden doorgegeven.

Home


- Dossier -

Stadsnatuur


- Deel 2 -

De soortendiversiteit in de stad

- Vlooien -

Terug naar de startpagina van dit dossier