NATUURLEXICON


Stinkende Gouwe  

Chelidonium majus


De Stinkende Gouwe Chelidonium majus  is een zeer algemene plant.

Deze plant groeit zowel op muren als in lichte bossen. We vinden de plant ook op gestort puin, in ruigten, aan wegranden en onder heggen. Ze bereikt een hoogte tot 60 cm. De plant bloeit van april tot oktober met gele bloemen die tot 25 mm groot worden en in schermen staan. De doosvruchten zijn hauwachtig.

De bladeren zijn diep veerdelig met drielobbige eindblaadjes en van onder blauwgroen gekleurd. Ze zijn vrijwel onbehaard. De plant bevat een oranjegeel bijtend melksap, dat vroeger werd gebruikt om wratten weg te branden.

De hele plant is giftig. Het sap van deze plant bevat alkaloïden en is sterk irriterend voor huid en slijmvliezen.

Inname van de plantendelen leidt bij de mens tot misselijkheid.

De plant veroorzaakt bij paarden en runderen een prikkelende werking op de slijmvliezen van het maagdarmkanaal, pijn in de mond en de keel, een verhoogde bloeddruk, een kalmerende en laxerende werking, braken, kolieken, een verhoging van de urineproductie en een verlamming van het centraal zenuwstelsel. De behandeling zal symptomatisch zijn. Dieren nemen de plant normaal niet op door de scherpe smaak.  De plant blijft wel giftig in gedroogde toestand.

De zaden worden verspreid door mieren. Omwille hiervan kan de plant bovenop onder meer muren en knotwilgen voorkomen. De zwarte zaadjes dragen een olierijk aanhangsel (elaiosoom) dat een aantrekkingskracht uitoefent op mieren.

 

Home