NATUURLEXICON


Taxus  

Taxus baccata


De Taxus Taxus baccata, ook Venijnboom genoemd, wordt vaak in parken of als heg gekweekt. Er bestaan reeds verschillende cultivars. In bepaalde bossen is deze boom nog oorspronkelijk. Hij is goed bestand tegen beschaduwing door bijvoorbeeld beuken. Het is een groenblijvende naaldboom, die een hoogte kan bereiken van 15 m. De boom gedijt vooral op kalkrijke en vochthoudende grond. Hij heeft een ronde kroon en bezit vaak verschillende stammen.

De naalden zijn donker gekleurd bovenaan; onderaan zijn ze lichter groen. De bloemen zijn kegelvormig. De vrouwelijke bloemen zijn klein en groen. De mannelijke bloemen zijn geel.

Het zeer harde hout werd in vroegere tijden gebruikt voor het maken van handbogen wegens de grote buigzaamheid. Alleen bomen van mindere kwaliteit bleven over. De stam is bruinrood en bladderend.  

Taxus houdt insecten op een afstand door het bezit van een stof die bij deze dieren als een vervellingshormoon werkt. Het vervellingsproces van een insect wordt hierdoor ontregeld.

Alle delen bevatten het alkaloïde taxine, dat dodelijk giftig is. Enkele bessen zijn reeds dodelijk voor een kind. Inname van de plantendelen leidt bij de mens tot maag- en darmontsteking, duizeligheid, verwijding van de pupillen, spiersamentrekkingen, een onregelmatige polsslag, een blokkering van het centraal zenuwstelsel, lever- en nierbeschadiging of de dood. Taxol wordt aangewend tegen sommige vormen van kanker.

Contact met het sap van deze soort leidt tot purperen huidvlekken.

Ook huisdieren zijn zeer gevoelig voor het gif. Paarden zijn bijzonder gevoelig voor het gif. Enkel een zeer snelle interventie kan de dieren nog redden. Geiten en herten zouden dan weer wel  bestand zijn tegen de gifstof. Alleen het zaadomhulsel, dit is de rode zaadrok van de vruchtbessen, is niet giftig en wordt dan ook door vogels gegeten. De zwarte pitten in de vruchtjes zijn dan weer wel giftig. Er werden ernstige vergiftigingen gemeld na de inname van een aftreksel van de naalden.

Home