NATUURLEXICON


Vijgenskeletteermot

Choreutis nemorana


De Vijgenskeletteermot Choreutis nemorana is een van oorsprong mediterrane microvlinder die snel aan het oprukken is naar het noorden. Deze soort komt reeds op verschillende plaatsen in Vlaanderen voor en is ook al in Nederland opgemerkt (2014). De soort behoort tot de glittermotten (Choreutidae).

Het is een vrij kleine vlinder; hij meet 4 tot 7 mm.  

De vleugels zijn vrij breed en hebben bonte zomen. De vleugels steken in rust uit voorbij het lichaam. Tussen de vleugels blijft een inham vrij waardoor het uiteinde van het achterlijf zichtbaar is.   

Deze nachtvlinder vliegt in 2 (maar soms ook 3 of 4) generaties van juli tot oktober. Hij brengt de winter als vlinder door. In de lente gaat het vrouwtje op zoek naar een Vijgenboom Ficus carica om de eitjes af te zetten. Deze bomen blijken steeds meer winterhard te zijn en worden meer en meer aangeplant in tuinen.

De rupsen zijn bleekgroen met zwarte stippen en leven onder een web op vijgenbladeren, waardoor deze iets opkrullen. Ze voeden zich alleen met de bovenzijde van de bladeren, zodat de onderzijde en de nerven intact blijven. De schade die de rupsen veroorzaken, blijft beperkt. De vruchten blijven onaangetast. De verpopping gebeurt aan de onderzijde van een blad in een stevige, witte cocon. Vanaf juni komen de vlinders uit.

Home