NATUURLEXICON


Zachte Naaldvaren

Polystichum setiferum


De Zachte Naaldvaren Polystichum setiferum is een varen die pas in 2000 voor het eerst werd ontdekt in Vlaanderen, namelijk in een holle weg in Bertem. Ook in Nederland is het een zeldzame soort, die er ook in stedelijke gebieden wordt aangetroffen.  

De varen komt voor in hellingbossen, in holle wegen en op houtwallen.

Deze plant heeft een dikke wortelstok die bedekt is met roestbruine schubben.

De bladstelen zijn kort, maar langer dan bij de Stijve Naaldvaren. De bladsteel heeft een donkerbruine basis en is groen bovenaan. De bladsteel is dicht bedekt met grote, geelbruine schubben en haartjes, vooral op de basis en de achterzijde.

De bladeren staan in bundels en zijn tot 120 cm lang. De bladeren zijn niet winterhard. Ze zijn lancetvormig, met een versmalde basis, buigzaam en overhangend. Ze zijn zacht. De bladeren zijn dubbel geveerd en dragen tot 45 paar kortgesteelde blaadjes. De blaadjes zijn tot 14 cm lang en 2,5 cm breed.

Drie tot acht kleine, ronde, geelbruine sporenhoopjes zijn op één lijn gelegen aan weerszijden van de middennerf, op het einde van de korte zijnerven. De dekvliesjes zijn bruin, schildvormig en vastgehecht in het centrum.   

Home