NATUURLEXICON


Zere bekjes


De ziekte Zere Bekjes wordt veroorzaakt door het Ecthyma-virus; dit virus is familie van het pokkenvirus. Het ecthyma-virus komt vooral voor bij (jonge) schapen en geiten, meestal rond de bek, ogen en geslachtsdelen. Het vormt daar eerst bultjes en later pukkeltjes en blaasjes die uiteindelijk een korstig plekje vormen. Mogelijks worden de mondslijmvliezen, slokdarm en pens ook aangetast.

De besmetting van mens op dier kan gebeuren door direct contact, door een besmet dier te aaien of een besmet lammetje de fles te geven. Maar het virus kan ook indirect overgedragen worden, via de omgeving, doordat er korstjes zijn afgevallen en het virus dan nog een tijdje in leven blijft. Het virus kan binnendringen waar de huid maar enigszins beschadigd is, bijvoorbeeld door een kleine verwonding.

Bij de mens leidt een infectie met het Ecthyma-virus tot grote, rode, (zeer) pijnlijke stevige knobbels van 1 à 2 centimeter. Na een paar weken wordt er een korstig centrum gevormd dat er later als prop uit valt. De ziekte verdwijnt na 6 tot 8 weken vanzelf weer, er blijven dan nog wel kleine littekens achter. Als u een verslechterde afweer heeft kan de aandoening zich meer uitbreiden, blazen gaan vormen en tot een algehele malaise leiden.

De beste manier om de ziekte te voorkomen is een zeer goede hygiëne.

Home