NATUURLEXICON


Zwavelzwam

Laetiporus sulphureus


De Zwavelzwam Laetiporus sulphureus is een plaatjesloze vlieszwam. Het gele vruchtlichaam heeft een diameter van 20 tot 30 cm en bestaat uit console- tot waaiervormige hoeden die uit een gemeenschappelijke basis groeien.

De hoeden staan meestal dakpansgewijs boven elkaar. Naargelang de omstandigheden, ouderdom en droogte, varieert de kleur van zwavelgeel tot oranje. In droge periodes zijn er minder van deze zwammen te vinden.

Ze zijn geplooid en bobbelig en hebben aan de onderkant citroengele poriën. De zwam verspreidt een sterke schimmelgeur.

Deze parasitaire zwam komt voor op stammen en stronken van levende loofbomen, zoals Eik-soorten Quercus species, Wilg-soorten Salix species, Robinia Robinia pseudoacacia en Zoete Kers Prunus avium in open landschappen. Op gevelde stammen groeit hij verder. De zwam veroorzaakt bruinrot. Hierdoor krimpt het kernhout en verkleurt het naar roodachtig bruin. De stam wordt langzaam uitgehold. Zwammen die enkel de cellulose afbreken noemt met bruine houtrotters. Het hout valt dan in bruine brokjes uiteen.  

De zwam is éénjarig, maar de vruchten blijven vaak langer aan de boom hangen. De oude exemplaren worden uiteindelijk wittig en het vruchtvlees wordt doorzeefd met gangen van insectenlarven.

Hij kan een bedreiging vormen voor de gastheerbomen.

Het Boletenzwartlijfje Diaperis boleti is een kever van 0,8 cm groot die in deze zwam leeft, als larve en als adult.

Ook de kever Eledona agricola is gebonden aan deze zwam.


Home