NATUURLEXICON



KREEFTACHTIGEN


Boksertje

Het Boksertje Diogenes pugilator lijkt op de Heremietkreeft Pagurus bernhardus maar is kleiner. Deze soort zoekt bescherming in de schelp van weekdieren (zoals Wenteltrapje, Glanzende Tepelhoorn en Purperslak). Deze soort leeft ondiep en in getijdenpoelen, bij voorkeur langs zandstranden.

Het is een zuidelijke soort die als gevolg van de klimaatverandering naar het noorden oprukt.


Gewone Garnaal

De Gewone Garnaal Crangon crangon bewoont kustwateren tot een diepte van 10 tot 50 m en komt vaak in zeer grote groepen voor. In de zomer trekken garnalen stroomopwaarts en houden ze zich op in brak water en riviermondingen. De soort leeft overdag ingegraven in het zand.

De Gewone Garnaal voedt zich ’s nachts met algen en allerlei kleine diertjes zoals wormen, slakken, vlokreeftjes en organisch afval. Het vrouwtje legt eitjes van april tot juni en nog een tweede keer in oktober en november.  

Deze soort wordt door boomkorvissers gevangen voor voedsel, visaas of voor de verwerking tot “vismeel”.

De Gewone Garnaal trekt ten gevolge van de klimaatverandering steeds meer noordwaarts. Deze soort zoekt koudere kusten op.


Paarsgestreepte Zeepok

De Paarsgestreepte Zeepok Amphibalanus amphitrite is een warmwatersoort die vroeger vooral in de Middellandse Zee leefde. Tegenwoordig komt ze algemeen voor in onze havens en daarbuiten.

Home


- Dossier -

Klimaatverandering en de natuur


- Deel 5 -

Gevolgen voor de natuur in Vlaanderen:

- Kreeftachtigen -

Terug naar de startpagina van dit dossier