NATUURLEXICON



VARENACHTIGEN

Onder de varenachtigen worden gerekend: de varens, de wolfsklauwen  en de paardestaarten.


Dennenwolfsklauw

De Dennenwolfsklauw Huperzia selago, ook Plompe Wolfsklauw genoemd, komt voor op onbemeste graslanden en heidevelden op een vochtige tot natte, voedselarme en zwak zure grond.  Deze soort blijkt momenteel meer in naaldbossen voor te komen, soms op omgewoelde bodems.

Wolfsklauwen verspreiden zich via sporen. Deze sporen kiemen pas na enkele jaren. Vervolgens leven ze een aantal jaren ondergronds in symbiose met bodemschimmels (als gametofyt), voordat de planten zich bovengronds als wolfsklauwen vertonen.  

Een zomer met een langdurige droogteperiode kan zeer nefast zijn voor deze soort. Gevreesd wordt dat de erg hete en droge zomer van 2018 tot het volledig verdwijnen van deze soort heeft geleid.


Zwartsteel

De Zwartsteel Asplenium adiantum-nigrum is een varen. In 2004 werd hij aangetroffen op oude kademuren in de dokken van de Antwerpse Haven.

Deze varen wordt meer en meer gevonden in Vlaanderen. Men vermoedt dat dit deels te wijten is aan de klimaatverandering.

Deze varen groeit op kalkrotsen en op kunstmatige rotsen, zoals vochtige, beschaduwde, bemoste kademuren. In steden wordt hij soms in kelderputten aangetroffen (Breda).

Deze soort is gevoelig voor het verwijderen, renoveren en schoonspuiten van muren en het verwijderen van begroeiing, zoals mossen en bomen, waardoor de groeiplaats minder vochtig wordt.

Home


- Dossier -

Klimaatverandering en de natuur


- Deel 5 -

Gevolgen voor de natuur in Vlaanderen:

- Varenachtigen -

Terug naar de startpagina van dit dossier