NATUURLEXICON



WANTSEN EN CICADEN


Een aantal wantsen en cicaden uit zuidelijke streken wordt meer en meer bij ons gesignaleerd.


Bruingemarmerde Schildwants

De Bruingemarmerde Schildwants Halyomorpha halys is een sterk invasieve exotische wants die reeds is opgedoken in Vlaanderen, Nederland, Zwitserland, Italië, Frankrijk en Duitsland. De wants is afkomstig uit Oost-Azië.

De eerste exemplaren doken in Europa op in 2007, in Zwitserland.  Het is reeds in enkele landen een belangrijke plaagsoort geworden in de fruitteelt (appels en peren). In Vlaanderen en Nederland zijn er nog maar een beperkt aantal waarnemingen (2019). De wants lift vanuit Zuid-Europa mee, zowel via het personenvervoer als via het vrachtvervoer.

De wants zuigt sappen uit een groot aantal verschillende plantensoorten.

Aangezien het klimaat bij ons geschikt is geworden voor deze soort ligt het in de lijn der verwachtingen dat de wants de komende jaren een plaagsoort in de fruitteelt kan worden. Vooral de biofruitteelt kan door deze wants grote verliezen lijden.

De wants kan zowel in de vrije natuur als in een landelijke of stedelijke omgeving worden aangetroffen.

In het najaar zoekt deze wants massaal de huizen op om te overwinteren.


Pyjamawants

De Pyjamawants  Graphosoma lineatum, voor het eerst in Vlaanderen gezien in 1975,  wordt steeds vaker gesignaleerd. De soort komt ook reeds in Nederland voor.

Het is een warmteminnende soort, die vooral op schermbloemigen zoals Gewone Berenklauw, Fluitenkruid, Zevenblad, Peen en Pastinaak voorkomt, waar sappen uit de planten of de zaden worden gezogen. Het is een schildwants.  

De eitjes worden in het voorjaar in pakketjes afgezet aan de onderzijde van de bladeren van de waardplant. De larven zijn van juni tot september te zien.

In juli zijn de eerste volwassen dieren te zien. De overwintering duurt van oktober tot in mei. De soort heeft een voorkeur voor droge, zanderige plaatsen, zoals droge wegbermen, spoorwegbermen, tuinen en mijnterrils.

We vinden de Pyjamawants vooral op plaatsen met een warm microklimaat.


Rode Roofwants

De Rode Roofwants Rhinocoris iracundus is naar het zuiden van Europa toe talrijker, maar het is een soort die naar alle waarschijnlijkheid naar het noorden zal oprukken door de klimaatwijziging.

Deze wants jaagt onder meer op Honingbijen Apis mellifera en kan de mens steken.


Synophropsis lauri

De cicade Synophropsis lauri behoort tot de spitskopcicaden. De soort is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied maar rukt sinds het begin van de jaren 2000 op naar het noorden. Deze cicade komt voor op braakliggende terreinen en tuinen in het stedelijk gebied.

Het is een polyfage soort die vooral te vinden is op Laurier en Klimop en andere groenblijvende bomen en struiken.

Het brede waardplantspectrum en de hoger wordende temperatuur in West-Europa heeft zeer waarschijnlijk de noordwaartse areaalsuitbreiding mogelijk gemaakt.  

  

Zygina lunaris

De cicade Zygina lunaris behoort tot bladcicaden.  De soort rukt sinds enkele jaren op vanuit het zuiden en wordt sinds 2008 ook in Vlaanderen gezien.

De cicade komt voor in cultuurlandschappen en parken in stedelijk gebied op Wilg-soorten zoals Schietwilg en Kraakwilg.   

Deze cicade kent één generatie per jaar. De volwassen dieren overwinteren in coniferen en andere groenblijvende bomen en struiken.

Home


- Dossier -

Klimaatverandering en de natuur


- Deel 5 -

Gevolgen voor de natuur in Vlaanderen:

- Wantsen en cicaden -

Terug naar de startpagina van dit dossier